Something went wrong.

We've been notified of this error.

Need help? Check out our Help Centre.

Fotocursus en fotoworkshop met veel praktijk tips

Kennis overdragen is iets wat in mijn genen zit. Mijn ervaringen als gediplomeerd opleider en beroepsfotograaf gebruik ik om praktijkgerichte fotocursussen en fotoworkshops samen te stellen en te verzorgen. Hierbij gaat mijn aandacht vooral uit naar de manier waarop ieder mens op zijn/haar eigen wijze leert. Deze visie zet ik in om bij iedere cursist het maximale leereffect te bereiken, zodat ook u straks kunt zeggen: 'Aha, is dat de reden waarom mijn foto's niet altijd lukken zoals ik dat wil!'

Hieronder staan alle fotocursussen / fotoworkshops die we momenteel aanbieden. De vorm en aantal personen is afhankelijk van het type cursus. Voor iedere wens kunnen we ook maatwerk oplossingen onderling bespreken, naast de 1-op-1 workshops of cursussen/workshops voor kleine groepjes. Vul het online aanmeldformulier in om u voor een van onze cursussen/workshops in te schrijven. Uiterlijk twee weken voor aanvang ontvangt u uitgebreide informatie zoals lokatie, tijdstip, exacte programma etc. en een korte vragenlijst waarin u kunt aangeven tegen welke problemen u op loopt en wat u voornaamste leerdoelen zijn. 

Onze cursussen hebben een doordacht concept met een mogelijke doorstroming van beginnersniveau naar een niveau van een gevorderde fotograaf. De locatie van het theoretische gedeelte van de cursussen is bij Vakcolor in Buchten of Autorijschool Osseforth in Elsloo. Workshops worden altijd, in overleg, op locatie gegeven.

Voor alle cursussen en workshop geldt dat u een camera dient te hebben waarbij sluitertijd, diafragma en iso-waarde kunnen worden ingesteld. Twijfelt u of uw camera deze mogelijkheden heeft, neem dan gerust eerst vrijblijvend contact met me op. Bij alle cursussen en workshops ontvangt u vooraf ook een uitgebreid PDF-document met de cursus sheets en aan het einde een officieel deelnemers certificaat.

Tevens verzorgen we lezingen en presentaties voor o.a. fotoclubs, sportorganisaties

*    *    *

Hulp bij aanschaf fotoapparatuur

Vaak krijgen we de vragen: ‘Welke digitale camera of lens past bij mij?' en ‘Wat is de beste camera/lens?' Helaas krijgen we deze vragen aan het begin van een fotocursus als mensen al een camera of lens gekocht hebben. Deze vragen kan je echter niet zo simpel beantwoorden omdat dit per persoon verschilt! Dat is alsof iemand die je niet kent, je vraagt welke auto bij hem past.  Het aanbod is tegenwoordig zo groot dat de keuze inderdaad niet eenvoudig is. Echter door het beantwoorden van een aantal vragen vooraf krijgt u een gedegen advies waardoor u met een gerust hart de juiste keuze kunt maken. 

Bij aanmelding voor een cursus of workshop is deze dienst gratis. Volgt u geen cursus bij ons dan vragen we €25 voor deze dienst. Let wel het blijft een advies.

*    *    *

Basiscursus Fotografie

Fotograferen kan iedereen, elke camera heeft tenslotte een automatische stand, toch? Maar wilt u het maximale uit uw apparatuur halen, zult u toch moeten leren 'spelen' met de beschikbare camera-instellingen. En daarvoor is enige basiskennis nodig. Door bijvoorbeeld het diafragma ensluitertijd voor een bepaald onderwerp precies goed in te stellen, zal het resultaat ook veel beter zijn. En hoe mooier uw foto's, hoe meer plezier u beleeft aan uw hobby! Deze fotocursus staat garant voor veel handige fotografie tips.

Wat gaat u leren?

 • Begrijpen wat u doet en waarom
 • Wat kunt u van uw camera / lens verwachten en wat niet
 • Het proces van ‘kijken’ naar ‘zien’ naar ‘camera instellingen’
 • Opdrachten maken en samen bespreken
 • De juiste basisinstellingen van uw camera
 • Gebruik van de juiste focuspunten
 • Sluitertijd en beweging
 • Diafragma en scherpte-diepte
 • ISO waarde
 • Brandpunt lenzen en hun effect op uw foto's
 • Hoe een foto ‘spannender’ maken (compositie, emotie etc)
 • Hoe weten of uw foto correct belicht is (Histogram)
 • Belichting handmatig corrigeren
 • Juiste kleurweergave (witbalans)

Aanvullende informatie:

 • Voorkennis: Geen
 • Kosten: €115 (incl. koffie/thee/koek)
 • Duur: 2 theorie avonden + 1 praktijkzaterdag + 1 terugkom avond
 • Groepsgrootte: Min. 6 en max. 10 personen

*    *    *

Cursus 'Workflow en fotobewerking met Adobe Lightroom'

Iedereen die fotografeert zal zijn foto's op een gegeven moment op een slimme en eenvoudige manier moeten gaan beheren en bewerken. Of u nu een hobby fotograaf bent en het om uw dierbare vakantie- of familiefoto's gaat of dat u een (semi)professionele fotograaf bent. Uiteindelijk draait het allemaal om een goed geordend fotoarchief en u het beste uit uw foto's kunt halen qua bewerking.

Maar wat is nu eigenlijk een workflow en wat kun je ermee? Een workflow is niets anders dan het hele proces van het importeren van de foto's van je geheugenkaartje tot aan de publicatie van je foto's (bijvoorbeeld een afdruk, je website, of social media). Een efficiënte workflow zorgt ervoor dat je meer tijd overhoudt voor - waar het uiteindelijk om draait - 'het fotograferen'. Bovendien haal je zonder een doordachte workflow niet het maximale uit je foto's en hebben ze geen consistente kwaliteit. Iedereen moet zijn eigen passende workflow ontdekken en ontwikkelen.

Deze 2 avonden durende cursus is geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde fotograaf en Lightroom gebruiker. U leert om het optimale uit uw RAW bestanden te halen en gebruik te maken van de vele beheer- en uitvoermogelijkheden van Lightroom. Snelheid, flexibiliteit en kwaliteit staan in deze workshop voorop. Diverse aspecten, zoals bestandsbeheer, werken met verzamelingen en trefwoorden, slimme bewerkingsmogeljkheden, inclusief lokale aanpassingen zullen aan bod komen. Ook besteden we aandacht aan de nieuwe mobiele Lightroom CC versie, waarmee je foto's kunt bewerken en delen op meerdere computers en mobiele apparaten. Ook het samenwerken met Photoshop en diverse plug-ins zullen besproken worden. Na afloop van deze cursus zal Lightroom geen geheimen meer voor u hebben.

Wat gaat u leren?

 • Een efficiënte manier om uw foto’s te beheren 
 • Hoe uw foto’s op een goede manier op te slaan en te backup'n
 • Goede manier van bewerken om het beste kwaliteit uit uw foto's te halen 
 • Hoe uw foto’s geschikt te maken voor printen en online gebruik. Deze cursus

Aanvullende informatie:

 • Voorkennis: Kunnen werken met een Windows of Mac laptop
 • Eigen laptop met een proefversie van Lightroom CC is een vereiste
 • Kosten: €85 (incl. koffie/thee/koek)
 • Duur: 2 blokken van 3 uur
 • Groepsgrootte: Min. 4 en max. 10 personen

*    *    *

Workshop Sportfotografie

De techniek van de huidige camera is ondertussen zo ver dat het maken ven een scherpe sportfoto tot bijna ieders mogelijkheden behoort. Maar er is een verschil tussen een 'gelukte' sportfoto en een sportfoto die het waard is om an de muur te hebben hangen of in een tijdschrift te publiceren. Dat is nu precies waar we in deze 1-daagse workshop voor gaan.

In een groepje van maximaal acht fotografen gaan we op een sportlocatie alle belangrijke facetten van de sportfotografie onder de loep nemen en in de praktijk oefenen.
We gaan deze dag in op diverse aspecten zoals de voorbereiding, apparatuur, camera instellingen, compositie, achtergrond, timing, emotie, sfeer. Vooraf vertel ik over gedragsregels op de baan, dagprogramma en worden de instellingen per camera voorbereid. Afhankelijk van het programma van het sportevenement die dag passen we ook de tijdstippen van het fotografen aan. Tijdens het fotograferen worden tips en tricks gegeven. Na afloop wordt gezamenlijk geëvalueerd en worden de foto's besproken.

Aanvullende informatie:

 • Voorkennis: Diafragma, sluitertijd en ISO kunnen instellen op uw camera
 • Spiegelreflex-of systeemcamera met groothoek- en telelens is een vereiste
 • Kosten: €115 (incl. koffie/thee/koek)
 • Groepsgrootte: 4-8

*    *    *

Workshop Portret-/Modelfotografie (incl. flitstechnieken)

Deze 1-daagse workshop vind plaats op een interessante locatie en is opgebouwd als een echte modelshoot, met dit verschil dat bij alles wat we gaan doen uitleg komt. Op die manier krijg je namelijk ook een helder beeld hoe je het hele werkproces kunt doen als je er straks alleen voor staat.
De beste workshop is een workshop waar je niet alleen dingen leert en met een selectie mooie foto’s naar huis gaat maar bovenal waar je naar huis gaat bruisend van de energie en vol motivatie om het zelf te gaan doen. Met de aanpak van deze workshops krijg je een zeer gebalanceerd aanbod van veel informatie en een gedeelte waarmee je zelf met het model werkt, dit zijn geen “shooting zoo” workshops waar iedereen op elkaar staat te wachten omdat iemand 10 minuten met het model wil schieten. Het draait puur om het leer proces en de workshops zitten dan ook “boordevol” tips, en daarnaast worden er ook mooie foto’s geschoten. Dit is het type workshop waar iedereen wat aan heeft van beginner tot gevorderde fotograaf.

In de workshop ontdekt je de mogelijkheden die natuurlijke en kunstlichtbronnen te bieden hebben, van het werken met een reflectiescherm, diffusers, tot aan uw flitser toe. Je ontdekt alle mogelijkheden die deze flitser te bieden heeft. Daarnaast wordt uitleg gegeven over de techniek en de werking van de flitser. Tijdens de workshop zijn twee fotomodellen aanwezig en krijg je leuke, uitdagende opdrachten en persoonlijke aandacht. Aan het einde van de dag kun je manueel en indien je camera dat toelaat zelfs los vanje camera flitsen.

Met je eigen flitser en camera gaan we samen de diverse flitstechnieken oefenen. Je leert  deinstellingen van je flitser af te stellen op het aanwezige licht. Het correctbelichten van je onderwerp komt uitgebreid aan bod, zodat na deworkshop je flitsfoto’s nooit meer onder- of overbelicht zijn. Doordat jesamen met een kleine groep bent, is er veel persoonlijke aandacht. Er isruim de tijd om je vragen te stellen. Naast een leerzame dag staat pleziermaken in een informele sfeer voorop. 

Ook kijken we samen hoe je het beste met een model kunt communiceren of deze te ‘sturen’.

Indien gewenst kunnen tijdens de workshop een flitser (merk Canon) en een zender/ontvanger (t.b.v. off-camera flitsen) geleend worden. 

Aanvullende informatie:

 • Voorkennis: Diafragma, sluitertijd en ISO kunnen instellen op uw camera
 • Spiegelreflex- of systeemcamera met een bereik van 35-135mm is een vereiste
 • Bezit van een externe flitser is een vereiste.
 • Kosten: €115
 • Groepsgrootte: 4-6

*    *    *

Workshop Straatfotografie - Luik

De locatie voor deze 1-daagse workshop is het Belgische Luik. In deze workshop leer je tips & tricks om in een stad als Luik met prachtige straatscènes thuis te komen. Een van de belangrijkste onderwerpen waar we naar gaan kijken is hoe je je gene overwint om in het openbaar te fotograferen en hoe ga je om met de situatie als je negatief commentaar krijgt tijdens het fotograferen. De insteek van deze dag is leren (van elkaar), samen plezier beleven en vooral waar let je op en welke technieken gebruik je. Dit is een echte doe-dag, waarbij ik je fotografie coach voor de dag ben.

We gaan eerst, gedurende ongeveer een uurtje, onder het genot van een kopje koffie/thee met elkaar kennismaken waarbij ik iets verteld over straatfotografie, de stad Luik, camera-instellingen, welke apparatuur het handigst is en we geven alvast enkele tips. Daarna gaan we het centrum van Luik ontdekken en hoe het werkelijk is; een mengelmoes van culturen en prachtige oude en nieuwe gebouwen. We zullen situaties bekijken en oefenen waar evt. een mooie foto in zit. Tijdens het lopen en fotograferen worden er tips gegeven waarop te letten en hoe met bepaalde situaties om te gaan. Indien nodig help ik je om over de schroom heen te komen om mensen met je camera te benaderen. Rond 12.45 uur houden we een kleine pauze op een terras in het centrum en bespreken we de voortgang. We eindigen de dag rond 16.30 uur. 

Om de dag wat meer structuur te geven krijg je VIER opdrachten mee: 

1. Maak m.b.v. je telelens een mooie portretfoto van een persoon die je opvalt
2. Maak een mooi portret van een persoon van dichtbij met goedkeuring van deze persoon
3. Maak een foto in groothoek-stand waar zich een duidelijk tafereel afspeelt. Zorg in ieder geval dat er iets op te zien is waarbij de kijker van de foto zelf een verhaal bij kan verzinnen.
4. Maak een foto waarin emotie zit (bv humor, verdriet of een duidelijke tegenstelling)

Bij voldoende interesse wordt een terugkom avond georganiseerd om ervaringen te delen en gemaakte foto's te bespreken.

Aanvullende informatie:

 • Voorkennis: Diafragma, sluitertijd en ISO kunnen instellen op uw camera
 • Spiegelreflex- of systeemcamera met een lens of lenzen in bereik van 35-200mm is een vereiste
 • Kosten: €75
 • Tijd: 10.00-16.30u
 • Groepsgrootte: 6-10
 • Locatie: Centrum van Luik (Be)

*    *    *

Workshop 'Promotie van je fotografie business'

Op het moment dat u iets serieuzer aan de slag wil gaan met fotografie krijgt u steevast te maken met het promoten van uw business. Hoe doet u dit nu? Welke strategie dient u toe te passen? Of het nu het gebruik van Social media is of het creëren van een eigen website, het zal altijd doordacht moeten gebeuren.

Tijdens de workshop laten we diverse onderwerpen de revue passeren, van een stuk marketing tot het leveren van de foto’s. De volgende worden besproken

 • Welk tarief kun je vragen?
 • De foto workflow
 • Branding
 • Social Media gebruik
 • Je eigen website (laten) maken
 • Vindbaarheid van je website
 • Hoe kom je aan opdrachten?
 • Vakorganisaties die je kunnen helpen
 • etc.

Aanvullende informatie:

 • Kosten: €75
 • Duur: 3,5 uur
 • Groepsgrootte: Min. 6 en max. 12 personen

*    *    *

*    *    *

Jeff Cable (American Olympic Photographer)

Huub's photos are excellent in my opinion. He has great control of his camera and a keen eye for composition. He creates some amazing and excellent work and should be really proud of what he achieved. :)

Peter Read Miller (Sports Illustrated)

Huub's photography is outstanding but in some cases he focuses more on the action then on emotion. This would be a learning point for him.

Vincent Maertens

Een open en zeer creatieve fotograaf. Met een frisse blik op de sport wat resulteert in mooie foto's met de sporter centraal. Gemaakt met passie en vakkundigheid. Buiten dat sta je altijd klaar om collega's te helpen. Amateur of professional maakt niet uit, altijd sprekend vanuit de professie en liefde voor het vak.

Michelle Peeters (Photofacts)

Ik ken je nog niet heel erg goed, maar ben zeer onder de indruk van je (sport-)foto's en de manier waarop je artikelen (ook voor Photofacts) schrijft. Ik ben ervan overtuigd dat je cursussen erg goed zijn en dat je de meest complexe zaken aan iedereen uitgelegd krijgt! Bovendien vind ik je erg prettig in de omgang, leuk om met je samen te werken!

Lex Eckhardt

Ik heb Huub en Lorette leren kennen bij een ijshockeywedstrijd in Geleen. Daarna hebben we samen nog bij een paar sportevenementen gefotografeerd. Een aardige en open man die graag zijn ervaringen deelt; een vakman die ook schrijft over zijn passie. Passie is sowieso het woord dat bij hem past. Niet iemand die even wat foto's komt maken, nee, iemand die van tevoren ter plekke gaat kijken om de beste standpunten te vinden. Iemand die altijd iets bijzonders wilt maken van een foto en daar ook in slaagt. Een fotograaf die experimenteert met instellingen en effecten. Fijn om mee om te gaan en van te leren.

Linda Groothuizen

Ik vond het een zeer leerzame, praktijkgerichte en gezellige cursus. Huub is een geboren cursusleider die duidelijk en soms met humor uitleg geeft. Hij brengt moeilijke dingen terug naar de basis waardoor het muntje snel valt.

Frits Janssen

Huub heeft me geleerd op een andere manier te kijken, waardoor mijn foto's met sprongen vooruit zijn gegaan. Zijn cursussen en workshops zijn een absolute aanrader en het geld dubbel en dik waard.

Marian Kuijpers

Voordat ik bij Huub terecht kwam had ik op een zaterdag een Canon workshop gevolgd die ik bij mijn camera aangeboden kreeg. De uitleg ging echter veel te snel voor me waardoor dit voor mij een verloren dag was.

Na het volgen van de beginnerscursus van Huub is alles me veel duidelijker geworden en fotografeer ik weer met plezier.

Peter Vranken

Ik ben ontzettend blij aan wat ik tot nu toe aan kennis heb opgedaan. Daarnaast zijn de lessen en ook de opdrachten erg leuk om te doen. Mijn complimenten voor de opzet van de cursussen en jouw inbreng Huub.

Fleur Hendriks

Door deze cursus van Huub heb ik mijn camera veel beter leren kennen. Ik fotografeerde altijd op de Automaat-stand, maar toch mislukte mijn foto's vaker. Nu zijn mijn foto's veel beter geworden. Huub ik wil je bedanken voor alle tips, trucjes en de leuke maar vooral ontzettend nuttige cursus.

Petra Franssen

Ik heb meegedaan met de basiscursus fotografie bij Huub op 'aandringen' van een oud-cursiste. Ze had 100% gelijk! Het was voor mij een zeer leerzame cursus. Ik heb veel geleerd vooral wat alle functies van mijn Nikon camera zijn, waardoor ik niet meer op de automatische stand hoef te fotograferen. De opdrachten tussendoor waren iedere keer weer een uitdaging maar heel goed om te doen. Ook de praktijkdag was een zeer waardevolle en leuke aanvulling.

Willem de Boer

Huub, bedankt voor je enthousiaste en oh zo duidelijke manier van toelichtingen. Je bent een echte vakman die zijn kennis zeer goed overbrengen.

Diana Notermans

Jouw manier van uitleggen is zeer aanstekelijk. Je neemt mensen mee in de wereld van fotografie, waarvan ook een professionele fotograaf als ik, heel veel kan leren en geleerd heb. Je bent een van de eerste fotografen die zijn fouten deelt met cursisten. Daardoor had ik zoiets van: 'Oh gelukkig, ik ben niet de enige die dingen soms verkeerd doet'. Bedankt Huub, je bent ene inspiratiebron voor me!

Krista Daniels

De workshops van Huub zijn een absolute aanrader! Huub is een zeer bevlogen fotograaf en cursusleider die  de gave bezit de principes van het fotograferen op een leuke en simpele manier over te brengen. Hij doet dit uiterst professioneel manier en met alle respect voor de cursusdeelnemers. Wat ik vooral leerzaam vond was het bespreken van elkaars werk. In combinatie met de theoretische leerstof maakt dit, deze cursus uitermate geschikt voor mij.

Using Format